Teksti: Eeva Vähä
Kesälomat alkavat meillä aina suurin piirtein samalla tavalla: pakkaamme auton ja suuntaamme kohti Suomea. Edessä on tuhansia kilometrejä vaihtuvia maisemia ja niiden varrella, tuttuun tapaan, tunteiden vuoristorata.
Auto kehrää tasaisesti kilometristä toiseen. Sen alustan päällä olevalle akulle on annettava virtaa säännöllisesti. Määrä riippuu ajetuista kilometreistä ja nopeudesta. Se ei yski eikä köhi, vaikka edessä on jono rekkoja ja loputtoman näköisiä suoria, jotka näyttävät päättyvän taivaanrantaan. Tai mutkia mutkien perään, joissa sora helisyttää pellin helmoja kuin orkesterin rumpali lautasiaan.
Valkoiset koivurivistöt vilisevät ohitse. Lähes liikutun nähdessäni niitä sinistä järvenselkää tai vihreää niittyä vasten. Jos aurinko painautuu vielä kultaisena kiekkona hellimään niiden runkoja, en voi estää silmäkulmiani kostumasta.
Tummanpuhuvat kuusimetsät puolestaan saavat jäädä niin nopeasti taakse kuin mahdollista. Ne tuntuivat kätkevän kitaansa jotain pelottavaa. Ne henkivät vaaraa, kuten uljaita sarvipäitä, jotka saattavat loikkia valtakunnassaan nopeasti toisaalle piittaamatta nelipyöräisillä ohi suhaavista ihmisistä. Niissä kohdin sykkeeni nousee ja hikikarpalot hiipivät ohimoille. Kohennan ajoasentoa, jotta varmasti näkisin, jos tielle hyppäisi kauris, jänis, kettu tai hirvi. Metsästä yllättäen esiin kömpineelle siiliparalle ei käynyt hyvin, kun autoni rengas koitui sen kohtaloksi.
Kilometrien lisääntyessä mittaritauluun takapenkin räpättäjillä ehtii ainakin pissattaa, itkettää, nukuttaa ja kiukuttaa. Ehditään kuulla, miten Lotta ja Pappa kahvittelevat papan keittiössä ja mutustelevat vesirinkeleitä. 1866 ajetun kilometrin kohdalla on Karvosen Karhukirjeiden vuoro, jossa Karhuset suuntaavat maailmanympärysmatkallaan Holmenkollenille. Sitä ajatellessa minut valtaa entistä kovempi koti-ikävä: Norjalle tyypilliset kumpuilevat maastot ja vuonossa makaava tumma vesi, musta kissa keittiön ikkunalla ja miniorvokit ruukussa portailla.
Kun lukijan monotoninen ääni alkaa puuduttaa eivätkä kyytiläiset jaksa keskittyä kirjoihin, on musiikin aika. Kuin kietoutuisi lämpimään vilttiin, kun pehmeä sopraano sulautuu tenoriin: ”On onnellinen kulkeissansa maan vieraan poikki taivaaseen”.
Yhdentenätoista matkapäivänä alan tuntea uupumusta ja koti-ikävää. Illalla uni ei tule jäsenissä painavasta väsymyksestä huolimatta. Heräilen yöllä ja mietin niitä vielä edessäni olevaa tuhatta kolmeasataa kilometriä. Satoja kilometrejä rantaviivaa, mystisiä metsiä, koivurivistöjä ja niittykukkia. Hirviaitoja ja hidastelijoita. Kaupunkeja, maalaiskyliä, täpötäysiä camping-alueita. Takapenkillä tuhisevia lapsia, jopa kevyttä kuorsausta. Samalla matkalla ehdin nähdä auringon sekä laskevan että nousevan. Valoisat kesäyöt armahtavat hitusen meitä kulkijoita, joiden ihan vain pieni piipahdus sukulaisiin venyy ajomatkojen vuoksi väkisin vähintään viikon pituiseksi, ja välillä nukutut yöt vain hidastavat matkaa.
Alkaa sataa. Isot pisarat rummuttavat tuulilasiin ja valuvat nopeina noroina kylkiä pitkin tienpinnalle. Näkyvyys on huono, vaikka pyyhkijät tekevätkin töitään nopeimmalla mahdollisella työtahdilla. Hidastan vauhtia alle nopeusrajoituksen ja jään ajamaan kuorma-auton taakse. Äänekäs ropina saa rullaamaan musiikkia lujemmalle:
”Uskossa elän, Herraan luotan, kotihin minut noudetaan...” Huomaan ajattelevani, että ajalliset ajokilometrit eivät enää rasita perillä taivaassa.
Lainaukset ovat Siionin laulusta 220 (1986).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?