Urkujenhuollon kurssin opettaja Tapani Hintsala tutkii Raution Seudun Rauhanyhdistyksen urkuja.
Haastateltavalta
Urkujenhuollon kurssin opettaja Tapani Hintsala tutkii Raution Seudun Rauhanyhdistyksen urkuja.
Haastateltavalta
Päivämies
Jämsän Kristillisellä Kansanopistolla järjestetään uusi Pilliurkujen huollon ABC -kurssi. Kurssi on tarkoitettu rauhanyhdistysten urkujen huollosta vastaaville ja siitä kiinnostuneille.
Kurssin ensimmäinen jakso pidetään 2.–4. toukokuuta, muut kaksi jaksoa ensi syksynä. Koulutuksessa opastetaan korjaamaan urkujen pienimpiä vikoja omatoimisesti sekä määrittämään, milloin tarvitaan osaavampi huoltaja.
Perustietoa rakenteesta ja äänestä
Kurssin opettajina toimivat Tapani Hintsala ja Alpo Kärkinen. Hintsala kertoo, että Jämsän opistolla on pitkät perinteet urkurakentamisesta.
– Tätä tietotaitoa haluamme nyt siirtää eteenpäin, sillä paikallisissa yhdistyksissä on kymmeniä soittimia, joista osaa pidetään kunnossa aktiivisesti, osa taas on oman onnensa varassa.
Opetus käsittää urkujen huollon perustietoja sekä rakenteen että äänen kannalta. Teoriatuntien lisäksi tehdään käytännön harjoitustöitä. Kurssi on suunnattu rauhanyhdistysten urkujen huollosta vastaaville ja kiinnostuneille, osallistujan ei tarvitse olla musiikkialan ammattilainen.
Kurssin opetus tapahtuu paikan päällä Jämsän opistolla keskustellen, oikeisiin mekaanisiin soittimiin tutustuen ja niitä huoltaen.
Opettajien ajatuksena on jakaa kokemusperäistä tietoa paikallisille yhdistyksille.
Huoltamista voi oppia kuka vain
Jotta urut pysyvät kauniisti soivina ja kunnossa, tarvitsevat ne huoltamista.
– Kurssille osallistuminen palvelee koko siionia, kun saadaan pidettyä arvokkaat soittimet kunnossa. Pyritään saamaan osallistujista osaavaa väkeä, ettei sormi menisi suuhun toimintahäiriön kohdatessa, Hintsala valottaa tavoitteita.
Tarkoituksena on myös se, että urkujen huoltajat pääsevät verkostoitumaan ja mahdollisesti myöhemmin auttamaan toisiaan, ettei kukaan olisi yksin rauhanyhdistyksen urkuongelmien kanssa.
– Urkujen huoltohan ei vaadi mitään yliluonnollisia kykyjä, vaan näitä pystyy tekemään ihan tavallisilla lahjoilla varustetut henkilöt, Hintsala painottaa.
Perinteen säilyminen on tärkeää
Kurssin idean ydin on vahvistaa musiikkiperinnettä.
– Siionimme yhdistyksissä on valtavan rikas musiikkiperinne niin laulamisen kuin soittamisen muodossa. Vaalikaamme tätä perinnettä ja toimikaamme sen hyväksi, Hintsala tiivistää.
Hän jatkaa, että eri rauhanyhdistyksillä olevat soittimet on usein rakennettu suurella työmäärällä pitkän ajan kuluessa.
– Toki näissä on monesti puutteita, mutta niitä voidaan pienin toimin auttaa eteenpäin.
Hintsala muistuttaa, että nykyiset urkujen rakentajat ja korjaajat ovat osa sukupolvien ketjua.
– Meitä ennen näiden parissa työskennelleet ovat jättäneet meille perinnön vaalittavaksi. Koitetaan pitää osaltamme urut soittokunnossa ja näin viedä tätä Luojan antamaa taitoa tuleville polville, hän kannustaa.
Lisätietoa kurssista: https://www.lyhytkurssille.fi/kurssi/jamsa/11495/
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys