Termi sielunhoito ei nykypäivänä ole kaikille tuttu käsite. Jo sana sielu kertoo sielunhoidon kuuluvan ihmisen hengellisen elämän alueelle. Sielunhoidossa on kyse ihmisen jumalasuhteen hoitamisesta. Kuten ihmisen keho ja mieli tarvitsevat huolenpitoa, samoin ihmisen sielu tarvitsee hoitoa.
Päivämiestä on kutsuttu vanhoillislestadiolaisen liikkeen uutislehdeksi. Toiminta-ajatuksensa mukaan se on kristillinen viikkosanomalehti, joka ”kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja sen toimintaympäristöstä sekä ottaa rakentavasti kantaa keskeisiin yhteiskunnallisiin ja kirkollisiin kysymyksiin”. Päivämiehellä on laaja ja aktiivinen avustajaverkko, joka mahdollistaa sen, että jokainen Päivämiehen numero sisältää uutisia eri paikoista ja tapahtumista.
Tämän lehden sisällä ilmestyvän nuortenliite Kapsäkin teemana ovat hyvät käytöstavat. Lähes kaikki kapsäkkijuttujen Instagram-tilillä aihetta kommentoineista nuorista ovat sitä mieltä, että käytöstapojen arvostus on laskenut ja osa nimeää syyksi itsekeskeisyyden.
Rukous on annettu ihmiselle lahjaksi, jotta hän voi kääntyä asioissaan Jumalan puoleen. Joku käyttää tätä viestikanavaa harvoin tai ei koskaan. Jos ihminen ei usko Jumalaan, hänellä ei liene tarvetta uskoa rukouksen voimaankaan. Tilanne voi kuitenkin muuttua, esimerkiksi hädän tai suuren pelon keskellä. Ukrainan sodan sytyttyä suomalainen näytelmäkirjailija Elli Salo kertoi ukrainalaisen ystävänsä viestistä sodan keskeltä: ”Ateistitkin ovat alkaneet rukoilla” (HS, 25.4.2022).
Pääsiäistä edeltävä paastonaika on saanut viime vuosina usein ekologisen korostuksen. Paaston aikana on kehotettu pohtimaan esimerkiksi omaa kulutuskäyttäytymistään. Ovatko kaikki toivomani hankinnat lopulta tarpeellisia? Voisiko vähempi kuluttaminen saada huomion kiinnittymään onnellisuutta tuottaviin, aineettomiin asioihin ja lisätä sitä kautta myös kiitollisuutta.
Lähes jokaisen ihmisen elämään sisältyy yksi tai useampi kriisitilanne. Ihmisen mieltä voivat järkyttää erilaiset yllättävät tapahtumat, kuten läheisen kuolema, oma tai läheisen sairastuminen, läheisen ihmissuhteen katkeaminen, työttömäksi jääminen tai rikoksen uhriksi joutuminen. Kriisin kokeminen on yksilöllistä: yhdelle huolta ja ahdistusta tuottava asia ei välttämättä vaikuta toiseen ihmiseen samoin.
Tämän päivän tietotulvan keskellä on hyvä muistaa, että ajatuksiimme ja arvoihimme pyritään vaikuttamaan monin tavoin. Länsimaissa maallistuminen on vaikuttanut siihen, että monissa medioissa suositaan kristillisten arvojen vastaisia näkemyksiä.
Usko on ihmisen henkilökohtainen suhde Jumalaan. Vaikka uskoa ei voi nähdä, sen synnyttämän elävän yhteyden Kristukseen ja toisiin uskoviin voi selkeästi tuntea. Samoin voi tuntea tuon yhteyden sammumisen. Mikäli näin käy, esimerkiksi ystävien tai perheenjäsenten välillä, tapahtunut tuo kipua ja surua. Uskonyhteys on ainutlaatuinen, sillä sen synnyttää Pyhä Henki.
Tässä Päivämiehen numerossa pohditaan seuroissa käymisen merkitystä. Aivan erityinen paino on sanalla ”käyminen”, sanankuuloon osallistuminen konkreettisesti. Korona-ajan jälkeen on monin paikoin keskusteltu siitä, löytävätkö sanankuulijat takaisin rauhanyhdistykselle seuroihin kuten ennen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys