Termi sielunhoito ei nykypäivänä ole kaikille tuttu käsite. Jo sana sielu kertoo sielunhoidon kuuluvan ihmisen hengellisen elämän alueelle. Sielunhoidossa on kyse ihmisen jumalasuhteen hoitamisesta. Kuten ihmisen keho ja mieli tarvitsevat huolenpitoa, samoin ihmisen sielu tarvitsee hoitoa.
Päivämiestä on kutsuttu vanhoillislestadiolaisen liikkeen uutislehdeksi. Toiminta-ajatuksensa mukaan se on kristillinen viikkosanomalehti, joka ”kertoo vanhoillislestadiolaisuudesta ja sen toimintaympäristöstä sekä ottaa rakentavasti kantaa keskeisiin yhteiskunnallisiin ja kirkollisiin kysymyksiin”. Päivämiehellä on laaja ja aktiivinen avustajaverkko, joka mahdollistaa sen, että jokainen Päivämiehen numero sisältää uutisia eri paikoista ja tapahtumista.
Kevään ja kesän taitekohdassa pitkä lukuvuosi jää kesätauolle. Todistuksen arvosanat kertovat opintojen edistymisestä ja niissä menestymisestä. Joidenkin kohdalla opinnot päättyvä tutkinnon suorittamiseen ja ammattiin valmistautumiseen. Ilmainen ja laadukas opetus on suuri etuoikeus ja Jumalan lahja. Opettajat ansaitsevat sekä oppilaiden että vanhempien arvostuksen, tuen ja kunnioituksen, jotta jaksavat hoitaa vaativaa opetus- ja kasvatustehtävää iloiten.
Tämän kesän Suviseurojen tunnuksena on Jeesuksen Pietarille esittämä kysymys: ”Olenko minä sinulle rakas?” (Joh. 21:17). Se on osa keskustelua, jonka Jeesus kävi opetuslastensa kanssa Tiberiaan järven rannalla. Jeesus kysyi kolme kertaa samansisältöisen kysymyksen. Kolmannen kerran jälkeen Pietari vastasi: ”Herra, sinä tiedät kaiken. Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Näin sanoessaan Pietari tunnusti, että Jeesus Kristus on hänen Herransa ja Vapahtajansa.
YK:n yleiskokous päätti vuonna 2013, että kesäkuun ensimmäistä päivää juhlistetaan kansainvälisenä vanhemmuuden päivänä. Tuolloin muistetaan kaikkia maailman vanhempia. Päivä korostaa vanhempien tärkeää roolia ja vastuuta lasten kasvatuksessa. Jokainen lapsi tarvitsisi perheympäristön, jossa saisi kokea huolenpitoa, rakkautta ja ymmärrystä. Valitettavasti ihanne ei toteudu kaikkien lasten kohdalla.
Tämän lehden Kapsäkissä on aiheena Uhkien maailmassa Jumalan huolenpidossa. Aihe liittyy läheisesti Kirkon tutkimus- ja koulutuslaitoksen juuri julkaisemaan teokseen Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka. Kirjassa tutkijat nostavat esiin tuhon tai maailmanlopun ennusmerkeiksi tulkittuja asioita ja avaavat sitä, miten niitä käytetään politiikan välineenä.
Jeesuksen julistuksen ytimessä ei ollut ohje parannella itse kunkin omaa elämää, vaan kehotus tehdä parannus. Jeesuksen puheessa taivaan valtakunta lähestyi syntisiä ihmisiä (Matt. 4:17). Jumalan sanassa oleva totuus oikeasta ja väärästä ja opetus synnistä paljastivat ihmisen sydämentilan. Syntinsä tuntevalle, niitä katuvalle ja apua etsivälle Jeesuksella oli hyviä uutisia: ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi” (Luuk. 7:48).
Siionin laulu 138 kuvaa uskovaisen äidin elämää. Se lähtee liikkeelle Jumalasta kaiken luojana ja erilaisten lahjojen tuojana. Näihin lahjoihin kuuluvat myös lapset, jotka ovat äidin tavoin Jumalan suojeluksessa.
Jokainen luotu ihminen on jo alusta saakka sukupuolinen ja seksuaalinen olento. Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Seksuaalisuus on ominaisuus, jonka Jumala on asettanut osaksi ihmisyyttä. Tämä palvelee yhä luomistyötä, sillä uuden elämän syntymiseen tarvitaan kaksi eri sukupuolta.
Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi keräsi maaliskuun alkuun mennessä tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta, joten aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Samoihin aikoihin Yle teetti kyselyn suomalaisten eutanasiakannasta. Sitä kannatti neljä viidestä suomalaisesta. Lääkäreiden keskuudessakin eutanasian kannatus on kasvanut: Tampereen yliopiston ja Suomen lääkäriliiton tuoreen kyselyn mukaan noin 55 prosenttia lääkäreistä hyväksyisi sen – joskin vain vajaa kolmannes olisi valmis itse toteuttamaan eutanasian.
Talkoilulla on Suomessa pitkä historia. Talkoohenki on ollut tunnettua, ja siihen on myös turvauduttu: apua on saatu ja annettu. Yhdessä on niin kerätty heinät latoon kuin uusittu katot. Yhä edelleen pidetään taloyhtiöissä keväisiä pihansiivoustalkoita, kouluilla ja kyläyhteisöissä lähiympäristön kevätsiivouksia.
Vantaalla tapahtunut kouluammuskelu on järkyttänyt laajasti ihmisiä. Miksi lapsi ampuu luokkakavereitaan? Mistä kumpuaa se paha olo, jota teon taustalla täytyy olla? Syitä on etsitty poliitikkojen ja asiantuntijoiden, eri alojen ammattilaisten voimin. Lapsiasiavaltuutettu on ottanut painokkaasti kantaa lasten ja nuorten tilanteeseen puuttumisen puolesta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys